Wat wil jij later worden? Een nogal grote vraag die voor veel starters lastig te beantwoorden is. Het is dan ook een vraag waar tijd en ervaring voor nodig zijn om een antwoord op te formuleren. Toch heb je zelf de regie in handen voor het vinden van je droombaan. Door bewust keuzes te maken vind je uiteindelijk de kortste weg naar waar je wilt zijn. Hieronder een vijfstappenplan om bewust je droombaan te vinden.

  1. Wat wil ik?

Als je niet weet wat je wilt ben je bij voorbaat kansloos om te vinden wat je zoekt. Een beetje Cruijffiaans maar het klopt als een bus. Weten wat je wilt begint bij weten wie je bent en wat je kan. Waar word je blij van? Waar word je boos om? Hoe wil je dat er later over jou gesproken wordt? En door wie? Als je dit soort vragen niet kunt beantwoorden ben je niet klaar om te solliciteren. Waar solliciteer je dan namelijk op? Op een mooi salaris? Een sexy titel? Iets wat sociaal acceptabel is?

  1. Wat is er zoal?

Voor de lucky ones die weten wat ze willen, wat denk ik de moeilijkste stap is uit dit stappenplan, komt het er vervolgens op neer wat er zoal is. Bedrijf A is bedrijf B niet en functie C is functie D niet. Weet je bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een traineeship en een ‘gewone’ startersfunctie? Of wat een strategie consultant op een dag zoal doet? Of weet je wat de cultuurverschillen zijn tussen Shell en Tesla Motors? Zonder deze antwoorden schiet je eigenlijk alleen maar met hagel. Daarom: lees je in, stel de juiste vragen tijdens inhousedagen, of loop stage. Ik heb een hekel aan gratis werk doen waar anderen wel voor betaald krijgen, maar ik moet ook erkennen dat stage lopen de beste manier blijft om erachter te komen wat voor soort werk(omgeving) bij je past.

  1. Hoe krijg ik dat dan?

Veel starters denken dat ze beginnen met solliciteren op het moment dat ze hun brief op de bus doen. Dat is dus niet waar. Solliciteren betreft het hele proces gericht op het krijgen van een baan en dat begint al op het moment dat je voor het eerst in jezelf investeert. Het maakt niet uit in welke vorm of mate, zolang het maar heeft bijgedragen aan hoe je gevormd bent. Hoe eerder je begint met het maken van bewuste keuzes om bepaalde dingen wel of niet te doen, hoe langer je leerproces en hoe verder je ontwikkeling waarschijnlijk is. En dat zie je terug op je CV en in je motivatiebrief! Het zijn opsommingen van gemaakte keuzes. Hoe bewuster je deze hebt gemaakt, hoe makkelijker je sollicitatiegesprek zal zijn. Ik kwam hier zelf pas na meerdere gesprekken achter. We bespraken mijn brief en daar stonden allerlei toffe dingen in (zoals het interviewen van Johan Cruijff), maar waarom ik ze had gedaan wist ik eigenlijk niet. Hierop heb ik mijn brief en CV onmiddellijk aangepast. Beschrijf bewust gemaakte keuzes, die zeggen het meest over je.  Het lettertype maakt dan geen zak meer uit. (Als ik dan toch een tip mag geven, wel Helvetica Neue, niet Comic Sans of Word Art)

  1. Knallen

Je wist wat je wilde, je wist wat er was en je hebt wat je wilde ook gekregen. Helemaal top! De komende 2 tot 3 jaar staan in het teken van knallen. Alles eruit halen wat erin zit en alles grijpen wat je pakken kan. Je bent jong, hebt een frisse blik en wil zoveel mogelijk verandering teweeg brengen als kersverse starter. In bijna iedere situatie zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor degenen die graag willen, hoe kut de start soms ook kan zijn. Zo heb ik een vriend die als management trainee meer dan een jaar op een kippenslachterij heeft gewerkt (met frisse tegenzin maar ook volle inzet), om zich vervolgens op te werken naar een strategisch project op het hoofdkantoor. Het was zijn eigen voorstel en hij had perfect onderbouwd waarom dit voor hem de juiste stap was.   

  1. Evalueren en bijsturen

In iedere baan die je ooit zult krijgen zal je vervolgens zo nu en dan moeten evalueren hoe het gaat en zal je waar nodig moeten bijsturen. Evalueren houdt in, terug gaan naar stap 1: wat wil ik? Is wat je wilt te ver weg van waar je dan bent (of ben je niet dichterbij gekomen) dan wordt het tijd om bij te sturen (de andere stappen volgen). Dit is de enige manier om zo snel mogelijk te komen waar je wilt zijn. En misschien houdt dat wel in dat je nooit langer dan een paar jaar hetzelfde werk doet. Prima. Voor veel mensen is dat juist wat ze zoeken.   

 

Laurens van Leeuwen is founder van Brixer. Brixer biedt starters een gratis career assessment aan op www.brixer.nl zodat zij de baan kunnen vinden die bij hun past.