think-different

De wereld raast als een trein voorbij en iedereen wil op die trein zitten. In al deze razernij is er behoefte aan momenten van reflectie. Waarom zit ik op die trein? Waarom doe ik overal aan mee? Waarom doe ik altijd wat er van mij verwacht wordt? Wie wil dat nou?! Hieronder heb ik vijf van de meest inspirerende filmpjes verzameld die ik sinds mijn afstuderen heb bekeken. Ze gaan over het volgen van je dromen, anders kijken naar de wereld en geloven in jezelf. Maar ook over lef tonen en hoe je iets bijzonders kan bereiken op dit ronde bolletje.

Stanford speech Steve Jobs

Dit is waarschijnlijk de beroemdste speech die ooit aan de graduates van Stanford is gegeven. Hij staat bekend als de ‘connecting the dots’ speech. Steve Jobs is één van mijn personal hero’s en niet voor niets. Hij weet perfect te verwoorden hoe belangrijk het is om in jezelf te geloven en je eigen pad te volgen. Deze speech is een absolute aanrader voor iedereen die twijfelt over zijn of haar toekomst. Onze ouders vertellen ons dat we alles kunnen worden wat we willen, totdat het serieus wordt en we gaan studeren. Steve Jobs vertelt het je andermaal, maar dan wanneer je klaar bent met studeren en op zoek naar een vervolgpad.  

Bekijk de speech van Steve Jobs hier

What if money was no object?

Wat als geld geen rol speelde? Wat zou je dan willen doen? Waar zouden je dagen mee gevuld zijn? Alan Watts legt je in dit filmpje piekfijn uit waarom het zo belangrijk is om jezelf deze vragen te stellen. We moeten allemaal geld verdienen, maar het geld verdienen zelf, is te vaak het doel op zich. Als je start iets te doen wat je leuk vindt, vindt je vanzelf wel manieren om het te laten werken. Linksom of rechtsom. Ik heb dit zelf meegemaakt toen ik in januari mijn baan op zei om Brixer te beginnen. Het was wat passen en meten, maar ik kan je vertellen, ik doe wat ik het liefste doe en het gaat prima met me! 

Bekijk het filmpje hier

Groei is meer dan een cijfer

Ik heb drie jaar lang gewerkt als consultant in de financiële sector. Een wereld die erg gefocust is op groei, geld, en prestige. Maar wat is dat eigenlijk? Wat levert het ons op? Wat betekent het als de economie weer gegroeid is? Moeten we dan blij zijn? Gaan onze kinderen dan een betere toekomst tegemoet? Triodos pakt als voorbeeld de economische groei tijdens de afgelopen recessie. Economische groei als maatstaf of het goed gaat met een land is een achterhaald concept van een vorige generatie. Geld alleen maakt niet gelukkig, toegenomen koopkracht dus ook niet! Dit filmpje van Triodos is top, en heb je nog tijd extra, lees dan ook dit artikel!

Bekijk de commercial van Triodos hier 

Epke Zonderland

Epke is een held. Hij deed, nota bene in de finale van de Olympische Spelen, een oefening die nog nooit iemand anders was gelukt. Dit filmpje is met name dan ook bedoelt om te laten zien dat je heel veel kan bereiken met een portie durft. Durven om iets anders doen. Durven om iets nieuws te proberen. Met als risico om heel hard (letterlijk) op je bek te gaan. Hier hadden ook inspirerende filmpjes kunnen staan van Martin Luther King, Einstein, Gandhi, of ‘the Wright brothers’, maar die komen in het volgende filmpje al aan beurt!  

Bekijk de unieke oefening van Epke hier

Think different.

Ik begon met Steve Jobs en ik eindig met Apple. Tja, ik kan er gewoon niet omheen, Steve Jobs is een genie en Apple was zijn baby. Dit laatste filmpje is wederom een commercial, maar zo pakkend voor wat ik hier wil meegeven, dat je maar even moet vergeten dat het om een Apple computer gaat. 

Bekijk de commercial van Apple hier

 

Laurens van Leeuwen is founder van Brixer. Brixer biedt starters een gratis career assessment aan op www.brixer.nl zodat zij de baan kunnen vinden die bij hun past.