Gold-Fish-Jump

Afgelopen zomer las ik voor het eerst The Seven Habits of Highly Effective People (Stephen Covey, 1989). Hij stond al jaren in de kast, maar het boek lezen kwam er nooit echt van. De kernboodschap van deze klassieker is dat zeer effectieve mensen een zevental gewoonten of routines hebben die ten grondslag liggen aan hun succes en dat iedereen deze gewoonten bij zichzelf (verder) kan ontwikkelen. Het krachtige aan het verhaal van Covey is dat zijn lessen universeel en tijdloos zijn, en van toepassing op iedere fase in je leven. Ik heb ze eens naast het leven van een ambitieuze starter gelegd. En jawel hoor, ‘The Seven Habits’ do it again.  

Habit 1: Be proactive

Voor niets gaat de zon op. Als je ambitie hebt en die waar wilt maken dan moet je daar iets voor doen. Als student betekent dit dat je meer moet doen dan gewoon studeren. Werkgevers zijn met name gevoelig voor 1. Commissiewerk, 2. Stage ervaring, en 3. Hoge cijfers. Investeer daarnaast ook in je netwerk. Ga naar events toe, ontmoet bedrijven en recruiters. Als starter betekent het dat je je kop boven het hooiveld uit moet durven steken. Met alleen maar doen wat je baas je vraagt zal je niet snel opvallen. Toon initiatief, geef aan wat jij graag wilt doen.      

Habit 2: Begin with the end in mind

Wat zijn je lange-termijn doelen? Ga op zoek naar een baan die je ervaring oplevert in lijn met je ambities. Als ik naar mijn eigen doelen kijk is het verstandig geweest dat ik drie jaar binnen project management heb gewerkt. Ik wilde graag ondernemer worden en daarbij gaat het vooral om doen, om executie. Die drie jaar als consultant hebben mij precies de tools opgeleverd om dit goed te doen. Welke tools mis jij nog om je uiteindelijke doelen te bereiken?     

Habit 3: Put first things first

Als je weet wat je lange-termijn doelen zijn, is het vervolgens belangrijk om te bepalen wat je eerste stap moet worden. Voor iemand die chirurg wil worden is dit logischerwijs een opleidingsplek. Maar wat wordt je eerste stap als je later je eigen Private Equity bedrijf wilt hebben? Wil je eerst alles leren over Private Equity? Of zo snel mogelijk geld verdienen? Of toch eerst leren ondernemen? Maak een plan, en zet de belangrijkste dingen bovenaan je lijst.   

Habit 4: Think win-win

Wat goed voor jou is kan ook goed zijn voor de ander. Ik weet nog goed toen ik ging solliciteren dat ik door drie bedrijven werd afgewezen omdat ze mij meer een ondernemer dan een consultant vonden. Het vierde bedrijf vond dit ook, maar zij boden me juist wel een baan aan omdat ze inzagen dat beide partijen van elkaar konden profiteren. Toen ik drie jaar later weg ging bij Double Effect had ik drie nieuwe initiatieven gestart die succesvol werden voortgezet. Bij Brixer is het nu niet anders. Onze propositie is zo vormgegeven dat er alleen maar winnaars zijn: de studenten die we aan een passende baan helpen, de bedrijven wiens vacatures we invullen, de universiteiten waarmee we samenwerken, en door succesvol te zijn voor alle partijen uiteindelijk ook wijzelf.  

Habit 5: Seek first to understand, then to be understood

Dit is voor mij persoonlijk de grootste les en ik denk voor velen met mij. Hoe vaak luister je wel niet naar iemands verhaal en ben je al helemaal aan het voorbereiden wat je zelf zo gaat zeggen? Je bent gestopt met luisteren en gaat nimmer meer die ene vraag stellen waardoor je precies weet wat de ander eigenlijk bedoelde. Ik noem dit ook wel autobiografisch luisteren: wat weet ik van wat de ander zegt. Het probleem bij autobiografisch luisteren is dat je alles op jezelf betrekt, op hoe jij het ziet of ervaart. Met als gevolg dat de ander zich soms niet gehoord voelt. Succesvolle zakenlui en ondernemers zijn veelal een meester in aandachtig luisteren. Hierdoor begrijpen ze de problemen van hun klanten als geen ander en kunnen ze de ideale oplossing bieden. Als je ambitie hebt, zowel persoonlijk of als bedrijf, zorg dan dat je er ook een meester in wordt.

Habit 6: Synergize

Laatst las ik een interessant artikel over Etsy. Etsy is een online platform waar jonge ontwerpers allerlei spullen verkopen. Zoals bij ieder platform heb je twee kanten: 1. de aanbieders van het product, en 2. de kopers van het product. Etsy heeft hun platform zo gepositioneerd dat de ontwerpers die hun spullen via Etsy verkopen, niet alleen de aanbieders maar ook de kopers van producten zijn. Met iedere ontwerper die Etsy aansluit, trekken ze dus ook een potentiele klant aan. Ongekende synergie. Dit is ook mogelijk in je eigen werk. Kan je meerdere doelen dienen met een bepaalde activiteit? Of hoe kan je je huidige werk ook inzetten voor iets anders?   

Habit 7: Sharpen the saw

Door stil te zitten kom je vaak niet zover. Blijf dus in beweging! Blijf je twee dingen afvragen. Doe ik de juiste dingen? En doe ik die dingen juist? Het klinkt zo simpel…

 

Laurens van Leeuwen is founder van Brixer. Brixer biedt starters een gratis career assessment aan op www.brixer.nl zodat zij de baan kunnen vinden die écht bij hun past.