SuitUp-Barney-Stinson

Daar sta je dan met je papiertje. De wereld ligt aan je voeten.

Je hebt alles goed gedaan. Hoge cijfers, commissies, stage ervaring.

Je bent een koning, toch?

En dan mag je gaan solliciteren, net als de 30,000 andere afstudeerders die ook op zoek zijn naar een baan. Je moet opvallen, met je brief, met je CV, en als persoon tijdens de gesprekken.

Maar hoe doe je dat?

Je bent zeker niet de enige die alles goed heeft gedaan. En het aantal plekken bij een populaire werkgever is helaas beperkt.

Er zijn maar een paar gelukkigen. Slechts een paar winnaars. En jij wilt er alles aan doen om één van die winnaars te worden. Of niet soms?

Daarom, 10 sollicitatietips van én voor winnaars

1. Winnaars maken hun sollicitatie persoonlijk

Veel sollicitanten denken weg te komen met een 90% copy-paste verhaal richting meerdere werkgevers. Even de werkgever, de functie en de afdeling veranderen en voila, klaar is kees. Het verhaal is een opsomming van algemeniteiten. Je zoekt trainings- & ontwikkelings mogelijkheden, persoonlijke begeleiding en een open en transparante werksfeer. Werkgever X biedt dit allemaal, wat een match! Ik weet er alles van en heb zelf ook meerdere malen zo mijn brieven opgesteld.

Totdat ik hoorde van iemand die bij O’Neill had gesolliciteerd met zijn sollicitatie op de achterkant van zijn gebroken surfplank geprint. Wat een held.

En het werkte! Natuurlijk werkte het. Werkgevers worden namelijk zelden verrast met een persoonlijke en originele sollicitatie.    

2. Winnaars passen hun CV aan

Het ideale CV bestaat niet. En iedere werkgever is op zoek naar iets anders. Is het dan logisch om iedere keer hetzelfde pdf-je op te sturen? Nee. Passen daarom je CV aan naar wat er gevraagd wordt. Laat alleen de meest relevante passages staan. Less is more.

Wat moet je dus niet doen? Alles opsommen wat je sinds de peuterschool hebt uitgespookt. Het is niet relevant en het helpt je ook niet een duidelijk beeld van jezelf over te brengen.

3. De eerste indruk telt. Winnaars weten dat.

Toen ik voor het eerst ging solliciteren deed ik dat nog in mijn studenten hemden. Ik kwam bij het eerste gesprek aan met het bovenste knoopje open, dicht gaan kon hij al lang niet meer. De recruiter tegenover mij vroeg of hij hetzelfde zou doen, of dat we zonder das verder gingen. Ik koos voor zonder das.

Gelukkig had deze recruiter humor en kwam ik ermee weg, maar het kan ook anders aflopen. Ik heb vele sollicitanten door de voordeur zien komen lopen en meestal zag je direct of het iets kon worden. Zorg dus voor een passend overhemd, gepoetste schoenen en een uitgeslapen kop. Dat ene knoopje vast naaien aan je nette jas is ook niet teveel moeite.

4. Winnaars komen voorbereid

Wat kan je verwachten van het gesprek? Wat wil jij ermee bereiken? Een sollicitatiegesprek is veel meer dan een recruiter/werknemer die de vragen stelt en jij die de antwoorden geeft. Het is een soort speeddaten, maar dan voor een baan. Zij willen een aantal dingen weten van jou, en jij wilt een aantal dingen weten van hun.

Zeker als starter is het moeilijk te weten wat je kan verwachten van een baan en een werkgever. Vragen stellen is daarom essentieel. Bereid deze goed voor. Tien vragen over de organisatie en de functie op zijn minst.

5. Winnaars nemen de juiste spullen mee

Bij een goede voorbereiding hoort ook het meenemen van de juiste spullen. Hebben ze gevraagd om bepaalde formulieren? Neem ze mee. Is er aangegeven dat je een puzzel of een raadsel op moet lossen? Neem pen en papier mee voor notities en berekeningen. Ik heb voor een sollicitatie bij een consultancybureau wel eens uit mijn hoofd moeten berekenen wat de gemiddelde dagomzet per kassa van een supermarkt is. Mijn papier lag nog heerlijk thuis, niet winnen.

Als je een assessment hebt gemaakt voorafgaand aan het gesprek en je hebt het rapport ontvangen, neem deze dan ook mee. Ze zullen vragen stellen over het rapport dus lees het van te voren ook goed door. Denk er ook over na wat jouw opvalt aan het geschetste profiel van jezelf.

6. Ken jezelf

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Zorg ervoor dat je hier het antwoord op weet, en paraat hebt. Welke competenties wil je graag ontwikkelen in je werk? Wat voor soort organisatie en werkstijl past er bij jouw persoonlijkheid?

Met Brixer proberen we dit op een laagdrempelige manier zo goed mogelijk in kaart te brengen. Een sollicitatiegesprek verloopt vele malen beter als je helder antwoord kunt geven op dit soort vragen. Daarnaast is de kans dat je de baan uiteindelijk ook leuk vindt vele malen groter wanneer je van tevoren hebt nagedacht waar je uberhaupt naar op zoek bent.

7. Ken het bedrijf

Bij wat voor soort organisatie solliciteer je? Wat typeert de mensen die er werken? Is de sfeer heel erg open? Ontspannen? Of juist competitief?

Hoe gaan collega’s met elkaar om? Samen een biertje drinken uit het werk? Of houden ze werk en privé juist gescheiden?

Denk van te voren na wat voor soort organisatie bij jouw past. Naast de functie bepaalt namelijk de werkomgeving of een baan bij je past. Vervolgens kan je tijdens het gesprek al je vragen stellen om een beter beeld te vormen.

8. Ken je gesprekspartners

Met wie voer je het gesprek? Winnaars weten altijd wat voor vlees ze in de kuip hebben. Een gesprek met een HR-verantwoordelijke is namelijk totaal verschillend van een gesprek met een medior of senior werknemer. Een HR-verantwoordelijke wil boven alles iemand die niet zal falen. Als de kersverse werknemer niet capabel blijkt te zijn heeft hij/zij namelijk ook gefaald. Je moet een HR-functionaris dus met name overtuigen van je kwaliteiten en professionaliteit. Een werknemer wil heel wat anders. Die wil boven alles een leuke nieuwe collega. Het liefst iemand die ook meteen in het bedrijfsvoetbalteam mee kan doen. Dat die collega naast voetballen ook iets kan is niet zijn verantwoordelijkheid. Een werknemer moet je dus met name overtuigen dat je een leuke collega bent, zonder amicaal te worden.

9. Winnaars drinken zwarte koffie

Vlak na binnenkomst kan je je sollicitatiegesprek al direct verprutsen. Er zijn namelijk gluiperige recruiters op de loer. Ze vragen wat voor koffie je wilt en geven je vervolgens het verkeerde. Als je hier niks van zegt ben je eigenlijk al af. Bestel daarom altijd zwarte koffie, want dan kan er weinig mis gaan. En mocht je toch iets anders krijgen, wees dan vooral niet bang om hier wat van te zeggen!

10. Winnaars zijn zichzelf

Boven alles is het belangrijk dat je tijdens het solliciteren jezelf blijft. Praten naar de mond om een functie te bemachtigen die eigenlijk niet bij je past is misschien wel de meest gemaakte fout bij solliciteren. Een bedrijf kan veel slechter inschatten of jij bij hun past dan andersom. Jouw keuze voor een bedrijf is daarom veel belangrijker dan hun keuze voor jou.

Ik snap dat er situaties zijn waarin je al lang blij bent dat je baan aangeboden krijgt, maar ook dan raad ik je aan om kritisch te zijn. Om een bedrijf te helpen een goed beeld van jou te vormen kan je het beste jezelf zijn. Uiteindelijk winnen daar twee partijen mee!

 

Laurens van Leeuwen is c0-founder van Brixer. Brixer biedt starters een gratis career assessment aan op www.brixer.nl zodat zij de baan kunnen vinden die bij hun past.