Boobytrap-linkedIn

Bedrijven doen er alles aan om talent naar zich toe te trekken. Niet op de laatste plaats door zichzelf en de vacante functie beter voor te doen dan ze eigenlijk zijn. Een traineeship met veel afwisseling en begeleiding klinkt goed toch?

Jazeker, het klinkt goed! Veel reizen en vrijheid ook. Maar is het ook altijd waar? Of klinkt het net té goed?

Hieronder de drie grootste boobytraps die gladde recruiters steevast plaatsen!

Traineeships

Alles is tegenwoordig een traineeship en niet zonder reden. Starters vinden het vooruitzicht van twee jaar lang doorspelen en zichzelf ontwikkelen namelijk fantastisch. Weinig (eind)verantwoordelijkheid, afwisselende werkzaamheden en veel aandacht voor de persoon. Klinkt goed. Bedrijven spelen hier handig op in door iedere startersfunctie die ze hebben een (management) traineeship te noemen. Het resultaat is dat de waarde van het predikaat verloren gaat en dat starters dus gedwongen worden om beter op de inhoud van het traineeship te letten.

Want waar gaat het bij een traineeship eigenlijk om? Het voorbereiden van een top talent voor het echte werk door een combinatie van werken, leren en coaching. Bereik je dat door een trainee drie nieuwe smaakjes Cup-a-Soup te laten verzinnen? Nee. Bereik je dat door een trainee de CEO te laten assisteren? Waarschijnlijk wel. Het gevaar van ieder traineeship blijft dat je maar kort op een afdeling werkt. Hierdoor krijgen trainees vaak beperkt verantwoordelijkheid, ze zijn immers toch snel weer gevlogen. Maar het grootste gevaar schuilt toch in alle niet-traineeships die puur vanuit marketing oogpunt toch zo worden aangeboden. Let dus goed op!    

Internationale mogelijkheden

Ik kan me nog goed herinneren dat ik tijdens een master class van ABN Amro hun recruiter hoorde zeggen dat De Bank met name op zoek was naar studenten met Internationale (studie)ervaring. Kort daarvoor was ABN Amro genationaliseerd en hadden ze als gevolg daarvan de meeste Internationale activiteiten moeten staken. Veel misplaatster kon de opmerking dan ook niet: Wat zou je in godsnaam voor ABN Amro in het buitenland moeten doen? Kantoren sluiten?

Je leest tegenwoordig in bijna iedere vacature dat er Internationale mogelijkheden liggen. Het klinkt mooi, maar helaas vaak mooier dan het is. Tuurlijk, er zijn bedrijven die mooie kansen bieden om bijvoorbeeld te werken op het wereldwijde hoofdkantoor, maar er zijn ook legio voorbeelden van starters die verdwijnen naar een depandance ergens ver weg waar alleen nevenactiviteiten of sales plaats vinden. Terwijl als je carrière wilt maken ben je beter af in de lijn, zo dicht mogelijk bij het vuur. Vraag je dus af hoe graag je naar het buitenland wilt. En wat het desbetreffende bedrijf in het buitenland dan zoal doet. Jouw buitenland ervaring moet een springplank bieden voor als je ooit weer terug komt in Nederland, en niet het startschot zijn van tocht richting de anonimiteit.     

Vrijheid

Vrijheid is ook iets wat heerlijk in de oren klinkt wanneer je begint met werken en bedrijven spelen hier goed op in. Vrijheid om je werk zelf in te delen. Vrijheid om te werken van waar je maar wilt. En vrijheid om zelf initiatief te tonen. Het zijn slechts enkele van vele voorbeelden. De realiteit is echter vaak anders. Je agenda zit snel vol afspraken, dus je bent nodig op kantoor. Thuis werken zit er even niet in. Ook het zelf indelen van je werk wordt lastig wanneer deadlines jou worden opgelegd. Helemaal niet gek natuurlijk, je bent immers een junior medewerker, maar het is wel anders dan je had verwacht. Gelukkig heb je nog wel een leuk nieuw idee dat je in gaat brengen bij het volgende gesprek met je manager. O die heeft de komende 3 weken geen gaatje in zijn agenda. Mm lekker dan.

Wat ik geenszins probeer te zeggen is dat vrijheid niet te vinden valt. Natuurlijk wel! Wat ik wel probeer te zeggen is dat je niet ieder woord moet geloven wat je hoort, maar moet nadenken waar je gaat werken. Hoe groot is de kans op vrijheid bij een bestaande functie in een bestaand team bij een grote organisatie? Hoe groot is de kans op vrijheid bij een startup? En als je dan vrijheid ergens kunt vinden, wil je dat eigenlijk wel? Het betekent vaak ook minder begeleiding en meer verantwoordelijkheid. Ben je daar klaar voor?      

 

Laurens van Leeuwen is c0-founder van Brixer. Brixer biedt starters een gratis career assessment aan op www.brixer.nl zodat zij de baan kunnen vinden die bij hun past.