apple_think_different_by_dhavalkatrodiya-d5xbomq

Je bent (bijna) klaar met studeren. Het werkende leven lonkt.

Je wordt onderdeel van een groot concern. Het klinkt magisch, succesvol en ambitieus.

Maar eigenlijk is het ook een black box. Heb je enig idee wat je te wachten staat? 

Gemiddeld doen we zo’n vijf à zes jaar over onze studie. Gedurende die tijd bouwen we een bepaald beeld op van het bedrijfsleven. Van wat bedrijven doen en hoe ze functioneren. We vormen een ideaal beeld van hoe het werkende leven zou moeten zijn. Grotendeels wordt dit ideaalbeeld ons opgelegd. Bedrijven presenteren zich professioneel en leggen je in de watten tijdens een business course of talentendag. De status en presentatie van het bedrijf vertroebelen hun ware aard en jouw eigen oordeel. En dan heb je nog je omgeving. Die zijn ook gevoelig voor status. Ze zijn vast trots op je als je bij een grote gevestigde naam gaat werken. Toch? Jij gaat ze niet teleurstellen.

Het echte werkende leven ziet er echter anders uit. Status maakt dan niet meer gelukkig en ook succesvolle bedrijven blijken fouten te kunnen maken. Je ideaalbeeld waarin iedereen enthousiast voor dezelfde doelen strijdt blijkt opeens weinig meer waard. 

Onderstaande boeken hebben mij geholpen een nieuw en verfrissend beeld te vormen van het werkende leven. Een beeld van hoe het ook kan, of je omgeving daar nou iets van snapt of niet. Laat al je eerdere denkbeelden van je afglijden en denk dan nog eens na hoe je wilt dat jouw werkende leven eruit gaat zien.

The Art Of Non-Conformity (Chris Guillebeau)

Dit boek begon ooit met een manifest, wat je je hier kunt lezen. Chris Guillebeau vertelt over het bepalen van je eigen regels en hoe je je los kan maken van de gebruikelijke normen en waarden. Hij biedt onder meer een alternatief voor het traditionele onderwijs, waarbij je je haast gaat afvragen waarom je in godsnaam ooit naar school bent gegaan. Een mooi boek boordevol tips hoe je een eigen leven kunt leiden, zonder je te conformeren aan je omgeving.

The 4-hour Work Week (Tim Ferriss)

Vier uur per week werken en genoeg geld verdienen om een mooi leven te leiden, dat willen we allemaal wel. Tim Ferriss vertelt je hoe je het voor elkaar krijgt. Veel van zijn lessen zijn makkelijk te implementeren in je eigen leven, of je nu een vier uur durende werkweek nastreeft, of gewoon een gezonde balans zoekt tussen werken en vrije tijd. Denk bijvoorbeeld aan vaste momenten om je mail te lezen, verzoeken te beantwoorden en collega’s te woord te staan. Of aan het stellen van duidelijke grenzen. Wanneer ben je wel bereikbaar? Wanneer niet? Als je altijd je telefoon opneemt wordt je ook altijd gebeld. Think about it.

Rework (Jason Fried)

In Rework staan eindeloos veel tips voor hoe je je werk anders (en beter) kunt doen. Het is geschreven door de mannen achter Basecamp, een innovatief software pakket voor beter projectmanagement. De aanbevelingen van Rework zijn per stuk maximaal twee pagina’s lang, waardoor je er makkelijk eentje voor het slapen gaan kunt lezen. Food for thought.  

The lean startup (Eric Reis)

In dit boek behandelt Eric Reis de Lean Startup principes. Deze principes zijn erg populair onder startups, maar stammen oorspronkelijk uit het bedrijfsleven (met als veel gebruikt voorbeeld Toyota). Dit boek gaat onder meer over continue innovatie als garantie voor succes, en hoe je door van alles een experiment te maken kan leren wat je klanten echt willen. Een must read voor iedereen die in zijn werk het verschil wil maken. 

Steve Jobs (Walter Isaacson)

Steve Jobs is in mijn ogen de beste innovator van de afgelopen 30 jaar. In deze biografie van Walter Isaacson wordt zijn heftige leven van jongs af aan beschreven. Hoe hij stopte met studeren, een kind verwekte dat hij niet wilde accepteren, startte met Apple, werd weggestuurd bij Apple, Pixar groot maakte, en weer terug kwam bij Apple, het staat er allemaal in. Het is een dikke pil, maar de beste man had dan ook bepaald geen saai leven.

 

Laurens van Leeuwen is co-founder van Brixer. Brixer biedt starters een gratis career assessment aan op www.brixer.nl zodat zij de baan kunnen vinden die écht bij hun past.